Forum o paranormalnim pojavama i misterijama......
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Fenomeni spiritizma - Medijumi

Go down 
Autor/icaPoruka
macagolubovic
Moderator
avatar

Posts : 209
Join date : 29.07.2009
Age : 36

PostajNaslov: Fenomeni spiritizma - Medijumi   čet svi 13, 2010 2:42 am

U domenu parapsiholoskih istrazivanja nalazi se i jedna od najmisterioznijih kategorija, fenomeni nadzivljavanja smrti. Obelezavaju se grckim slovom »tau« (tj. prvo slovo reci tananos - smrt). Na osnovu prihvacene hipoteze, ovi fenomeni se manifestuju pojavljivanjem neinkarniranih dusa. Bez obzira na svu opsirnost literature iz ove oblasti koji nude obilje »dokaza« o komunikaciji sa duhovima posredstvom medijuma, jos uvek je nemoguce naucno dokazati njihovo pravo poreklo.

Medijumstvo je sposobnost medijuma da stupi u kontakt sa osobama sa »druge strane«, zivim ili neinkarniranim, posredstvom razlicitih pojava (mehanicko pisanje, sjedinjenje i sl.). Zajednicka karakteristika za sve je padanje u duboki trans, tj. u stanje autohipnoze, u kome su svesne misli blokirane. Prirodno, kao kod svih fenomena spiritizma nema nacina da se garantuje autenticnost poruke, ne toliko zbog mogucih prevara koliko zbog mogucnosti da te »poruke« takodje mogu predstavljati nesvesnu telepatsku vezu.

Spiritizam je jedna od paranormalnih pojava, a manifestuje se tako sto vidovnjak (medijum) koji je prisutan na seansi, »vidi« bice koje koje predaje »uhvacenu poruku«. Put dolaska tog bica je nepoznat, a oprema koja bi dala kontrolisane rezultate kao dokaz, jos uvek ne postoji. Iz naucne perspektive, ove moci imaju obelezja sposobnosti ESP (ekstrasenzorne persepcije) medijuma u transu.

Za kontakt sa duhovima i tumecenje njihovog postojanja potrebno je verovati, stoga crkva zabranjuje seanse, tretirajuci spiritizam kao jedan od oblika nove religije.

Medijumski fenomen je obicno povezan sa stanjem transa, tokom koga medijum »pozajmljuje« svoj glas (koji se cesto sasvim izmeni, npr. muski glas moze postati zenski i obrnuto) bicu koje se javlja. Drugi nacin komunikacije sa duhovima je tipologija, kada se koristi sto za seansu i tumace se njegovi udarci, svaki od tih udaraca odgovara odredjenom slovu azbuke, npr. 1 - A, 2 - B, 3 - V, itd.

U stanju transa, mesecarenja i hipnoze moguce je pisanje poruka. Potoje razliciti tipovi medijumskog pisanja. Najuobicajenije je ono koje se iskazuje preko klasicnog pisanja olovkom po hartiji. Medijum zapadne u duboki trans i tada bez ogranicenja prima poruke koje dolaze, ili se medijum nalazi u budnom stanju - transu, kada cuje glas koji mu govori sta da pise. Tada ova pojava ili hipnoza na povrsinu izvlace skrivenu lisnost, koja kroz poruku iskazuje skriveno znanje.

U drugom nacinu belezenja koristi se casica ili tanjiric na tabli, sa navedenim slovima azbuke i sa recima: »da«, »ne« i »ponovi pitanje«. Zatim pocinje trazenje po tabli, svaki od ucesnika stavlja kaziprst na casicu izvrnutu naopako. Osoba koja vodi seansu pocinje da postavlja pitanja, a casica se pomera po tabli »dajuci odgovore«.

Izuzetan fenomen predstavlja direktno pisanje, koje se odvija tako sto olovka sama pise poruke bez pomoci ljudi, krece se sama od sebe.

Postoji cak i pisanje bez pomoci olovke. Ovaj fenomen se manifestuje tako sto se »reci beleze direktno«, glas odgovara na pitanja bez ucesca medijuma.
[Vrh] Go down
 
Fenomeni spiritizma - Medijumi
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Misterije :: Misterije :: Ostale Misterije-
Forum(o)Bir: