Forum o paranormalnim pojavama i misterijama......
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Okultizam,Wicca,Hermetizam,Ezoteria,Šamanizam,Druidizam,Zoroastrizam i Voodo

Go down 
Autor/icaPoruka
tammy

tammy

Posts : 75
Join date : 29.12.2009
Age : 25

PostajNaslov: Okultizam,Wicca,Hermetizam,Ezoteria,Šamanizam,Druidizam,Zoroastrizam i Voodo   pon lip 07, 2010 12:27 pm

Okultizam (lat.: occultus, „skriven“, „tajan“) naziv je za dio ezoterije i u neutralnom smislu opisuje magiju. Naziv je izveden od djela Agrippe von Nettesheima „De Occulta Philosophia 1530. (O tajnoj filozofiji)".

S druge strane riječ je u kasnijem razdoblju proširio Eliphas Lévi 1856. „Usudili smo se prokopati po ruševinama bivših svetišta okultizma.“ (cit. Ritual i dogma visoke magije)

Okultizam je prvenstveno vjerovanje u „okultne sile“ i praksa „okultnih znanosti“. Kao vjerovanje, okultizam zastupa postojanje „fluida“ putem kojih se nevidljivi svijet očituje u vidljivom, istražuje analogije i korespondencije između vidljivog i nevidljivog, ali i između raznih bića. Zalaže se za čuvanje tajnosti dogme i obreda, vjeruje da postoji duboko suglasje između tajnih dogmi i obreda u različitih naroda. Okultizam u užem smislu podrazumijeva sva okultna umijeća i okultne znanosti.

Okultna umijeća: alkemija, astrologija, magija, mantika, okultna medicina.

Okultne znanosti: hermetizam, kabala, znanost o čudesima, doktrina o korespondencijama.Wicca je religija koja se ne bavi prvenstveno magijom nego duhovnim razvojom ljudskog bića, njegovom interakcijom s okolicom i svemirom oko sebe, učenjem i razumijevanjem Božanstva i svemira. Bazirana je na štovanju Prirode i Božanstva koje ima aspekt kako Boginje, tako i Boga.

Wicca je jedna od brojnih formi Paganizma,danas najrasirenija i najpoznatija. Wicca je religija,priznata zahvaljujuci Geraldu Gardneru.Nije kult,jer nema nikakve dogme,nema svete knjige..vrlo je individualna.Jedini je zakon "Dok ne povredjujes drugog,radi sta ti volja".Wiccani veruju u 3x3 pravilo,odnosno da sve sto uradis ti se vraca 3 puta jace.Dakle,veruju u karmu,kao i u reinkarnaciju.Posle zivota dusa odlazi u Zemlju leta. Wiccanska magija nije visoka magija.Wiccani prave talismane,proucavaju astrologiju,pa i kabalu (bar je meni zanimljiva),bacaju cini (za koje bas ne verujem da deluju,ali ajd'),slave promene Majke Zemlje,stite prirodu. Sve drevne Boginje se posmatraju kao Velika Boginja,koja ima brojna imena (Izida,Dijana,Hekata,Keridven,Afrodita..).Ima 3 aspekta,koji se menjaju u odnosu na god. doba,tj u odnosu na Prirodu.Ona je i devica,i majka i starica.Samim tim je ocigledno da Wicca ceni i stare zene. Boginja ima odnose sa Bogom,on ga i radja,a i ljubavnik joj.On je takodje Veliki Bog,odnosno cine ga svi drevni Bogovi.On je rogati Bog Pan,Lucifer (ne Satana,vec starorimski Bog jutarnje zvezde (je l tako?)) Njihov odnos se slavi tokom 8 sabata.Slave se i esbati,noci punog Meseca. Kad je pun Mesec,mozete ostaviti vodicu celu noc,veruje se da je Meseceva vodica dobra za prociscavanje. Skupovi vestica (koveni) igraju,plesu,nekad goli (obavezno u Gardnerovoj formi Wicce),nekad ne. Wicca je religija,a Witchcraft nije.To je zanat (kako se jednom nswiccan izrazio).To je bacanje cini,spravljanje napitaka,tj. bavljenje magijom. Ima mnogo formi Wicce:Gardnerova,Aleksandrijska (Alex i Maxine Sanders je osnovali,on je umro,a Maxineje ziva i prima vestice na obuku),vilinska,Dijanicka (feministicki pokret,verovanje samo u Boginju),Diskordijanska,Georgijanska,eklekticna (nastala pod uticajem drugih pravaca).

Hermetizam je izveden iz imena Hermes Trismegistus. Prevedeno s grčkog značilo bi Hermes Triput Slavljeni ili Tro-veličanstveni. Prema legendi, Hermes je bio veliki učitelj u starom Egiptu, koji je predao, organizirao i stvorio elitna učenja o čovjeku i okolini koja ga okružuje. Poslije nestanka staroegipatske kulture, ta su znanja opstala u tajnosti i njihovi dijelovi su se predavali rijetkima.Egiptaski Thoth je grčki Hermes, Hermes Trismegistos, "Triput Veliki Hermes", zaštitnik znanosti.

Nazivan je i imenima: Tajanstevni, Nepoznati. Plotinov učenik Proklo kazuje o tom tajanstvenom bogu: "on stoji nad svakom vrstom uzroka; od smrtnog staništa vodi nas do pojmljive suštine i upravlja raznim skupinama duša." U početku je Grčki Hermes jednak Thothu. On je kozmičko božanstvo, ali i ono koje se nalazi u srcima ljudi.

Ezoteria

Ezoterija, skup je učenja i znanja koja se bave proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidljivih svjetova. Taj pojam označava i tajni oblik religijskih učenja.

Ezoterija označava sveukupnost ezoteričnih znanja i prakse shvaćenih poput jedinstevne cjeline, jedinstevne univerzalne Predaje, svuda i uvijek istovjetne usprkos različitosti obreda, doktrina i sl. što proizlazi iz različitosti mjesta, epoha i kultura. Ovu pretpostavku zastupaju okultisti (Papus) i tradicionalisti (Guénon).

Kad se govori o ezoteričnim doktrinama, o ezoteričnim učenjima i tako dalje, misli se na doktrine i učenja kojima je cilj da čovjeka dovedu do metafizičke spoznaje.


Šamanizam

Šaman je vjerski vodja koga nalazimo u slabije razvijenim društvenim i lovackim zajednicama. Rijec potjece iz jezika tunguskog naroda iz Sibira, podrucja gdje su prvi put pronadjeni klasicni oblici šamanizma. Ovaj oblik magijskog vjerovanja takodjer nalazimo i u središnjoj Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi i Oceaniji.

Mada šaman svoj religiozni status može postići nasljeđem ili odabirom (praksom), u najvećem broju slučajeva se radi o osobnom odabiru, odnosno prirodnom daru. Autentični šaman, najčešće muškarac, medij je koji komunicira s duhovima čiji svijet postaje i njegov nakon inicijacije, i koji mu se obraćaju kroz snove i vizije.

Gospodari ekstaze
Osnovna zadaća šamana je liječenje i proricanje budućih događaja.
Druidizam

Druidizam je vjerovanje starih Kelta koji su nastanjivali Galiju i britanske otoke od drugog stoljeca prije nove ere do drugog stoljeca našeg vremena, a koje je izvan mocnog Rimskog carstva opstalo još dva, tri stoljeca nakon toga.

Druidizam se zasniva na dubokom vjerovanju u besmrtnost duše koja nakon smrti prelazi u tijelo novorođenčeta tvoreći tako neprekinuti ciklus života. Drevna svjedočanstva nas podsjećaju da su postojale tri vrste druida: proroci, odnosno božji posrednici, filidi, odnosno bardi, odnosno keltski narodni pjesnici, i svećenici. Iatodobno, postojali su i ženski proroci ili vještice. Međutim, one nisu uživale iste privilegije kao muški članovi druidske zajednice.

Svete šume
Druidi su bili izvanredni poznavaoci magije, astrologije i mističnih moći biljaka i životinja - poštovali su i smatrali svetim hrastovo stablo i imelu (osobito imelu koja je rasla na hrastu), a njihovi najvažniji magični rituali odvijali su se u prirodi, najčešće u hrastovim šumama, koje su smatrali duboko svetim. Arheolozi vjeruju da su megalitske kamene građevine, poput Stonehengea, zapravo služili kao druidski oltari i hramovi.Zoroastrizam

Zoroastrizam je religija iz drevne Perzije ciji je zacetnik prorok Zoroaster ili Zaratustra. Njegova poducavanja nalaze se u metrickim Gathasima, odnosno psalmima koji zajedno cine svetu knjigu 'Avesta'.

Sljedbenici Zoroastrizma poštuju boga Ahura Mazdu ('Gospodara mudrosti') i etički dualizam suprotnosti Istine (Asha) i Laži, koji prožima cijeli svemir. Vjeruju da sve dobro dolazi od Ahura Mazde, odnosno njegovih eminencija: Spenta Mainvua, koji predstavlja svetog duha, kreativnu silu i njegovih šest pomoćnika - Um, Istinu, Moć, Odanost, Zdravlje i Život.

Sve zlo dolazi od Spenta Mainvuovog brata blizanca, Angra Mainvua, zloduha, i njegovih pomoćnika. Angra Mainvu je odabrao put zla okruživši se Lažima, nasuprot Spenta Mainvu koji je odabrao Istinu. Jednako tako i ljudska bića moraju birati i odabrati istinu.
Dva vjerska sustava
Kad nastupi smrt, duša dolazi do Mosta podjele - sljedbenici Istine prijeći će most i otići u raj, dok će oni koji su slijedili Laž završiti u paklu. Sve zlo na posljetku će nestati u vatri i topljenom metalu.
Strukturalno, psalmi zabilježeni u 'Avesti' obrađuju dva vjerska sustava. Prvi najvjerojatnije potječe od samog Zoroastera, a radi se o obožavanju Mudrosti i njezinih eminencija, uključujući i Asha. Drugi je obožavanje Gospodina, Ahura, koji je pokrovitelj Ashe, koji je svjedočio jednom dijelu iz 'Aveste', Liturgiji sedam odlomaka, koji su nastali nakon Zoroasterove smrti.Istraživaci tvrde da praksa voodoo lutaka potjece od poštovatelja s podrucja New Orleansa, i otkuda se proširila na sva podrucja na kojima danas žive pobornici voodoo vjerovanja. No, legendu o voodoo lutkama i njihovim magicnim mocima raširile su knjige i filmovi strave i užasa.

Začeci voodoo religije, kakvu danas poznajemo, najvjerojatnije imaju svoje temelje u pokrštavanju afričkih robova koji su novu religiju prihvatili tako da su je jednostavno nadodali vlastitoj, pronalazeći sličnosti među legendama koje su znali i onima koje su im bile propovijedane u novom svijetu, te prihvaćajući imena novih svetaca na način da su u njima prepoznavali duhove i mitska bića iz svojih tradicionalnih vjerovanja.
Vjerovanje daju voodoo religiji opake magijske vještine koje uključuju žrtvovanja, bacanje uroka i kanibalizam. Sve to potječe iz knjige S. St. Johna "Haiti of the Black Republic", objavljene 1884. godine. Knjiga je digla veliku prašinu među čitaocima koji nisu ništa znali o voodoo vjerovanju. Upravo na temelju mita koji je razvila ova knjiga, zasniva se uvelike opće vjerovanje o voodoou magiji. Ta praksa nastavila se preko priča, knjiga i filmova serviranih od strane Hollywooda, i zapravo je tek sredinom dvadesetog stoljeća došlo od otkrivanja prave prirode ove religije.

Duhovi i ljudi
Sličnosti vjerovanja voodoo poštovatelja i katolika nalazimo u nekoliko vrlo jednostavnih činjenica: obje religije vjeruju u postojanje božanskog bića - Stvoritelja; neosporne su sličnosti između katoličkih svetaca i loa duhova koji su jedno vrijeme proveli živeći u ljudskom obliku, slijedeći posve jednake putove; obje religije, vjeruju u zagrobni život te postojanje nevidljivih zlih sila, duhova i demona, te su rituali koji uključuju žrtvovanja krvi i mesa i njihovu konzumaciju, vrlo slični. Sljedbenici voodooa vjeruju da svaka osoba ima vodiča met tet koji je u kontaktu s katoličkim svecima. Very Happy
[Vrh] Go down
 
Okultizam,Wicca,Hermetizam,Ezoteria,Šamanizam,Druidizam,Zoroastrizam i Voodo
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Misterije :: Misterije :: Ostale Misterije-
Forum(o)Bir: