Forum o paranormalnim pojavama i misterijama......
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Wicca

Go down 
Autor/icaPoruka
tammy

avatar

Posts : 75
Join date : 29.12.2009
Age : 24

PostajNaslov: Wicca   sub kol 28, 2010 11:22 am

Vika (Veština) je duhovna praksa koje se temelji na obožavanju prirode i spada pod širu kategoriju neopaganizma. Veštice prepoznaju božansko kao boginju, kao ženski princip ali to ne isključuje i obožavanje muških bogova. Vika je religija prepoznavanja božanske prisutnosti u svim stvarima, a najviše u prirodi. Sledstveno tome, veštice izvode svoje rituale iz godišnjih doba i ciklusa Sunca i Meseca. Koreni veštičarstva leže u drevnom matrijarhalnom obožavanju boginje. Vika je religija prirode u kojoj je primarno božanstvo žensko (majka zemlja, majka priroda, velika majka i sl.). Religija veštica je puna radosti i slavi život i plodnost. Veštice su organizovane u kovene i okupljaju se nekoliko puta godišnje na velikim festivalima – sabatima.

Tokom “mračnog srednjeg veka”, veštice su bile proganjane i zabranjene od zvanične hrišćanske religije, kao i sva ostala stara, paganska, prehrišćanska verovanja. Žene su proglašavane za veštice i spaljivane na lomači iz najbanalnijih razloga. Dovoljno je bilo da žena pokaže samostalnost ili neuobičajena interesovanja, često za nauku ili umetnost, pa da bude proglašena za vešticu. Prema grubim procenama, u Evropi je tokom srednjeg veka spaljeno oko pet miliona žena.

Krajem 20-og veka nastupa pravi procvat neopaganizma. Zajedno sa starim bogovima i obožavanjem prirode dešava se i ponovni procvat veštičarstva. Na zapadu interesovanje za veštice skoro da poprima oblike modnog trenda. Savremeno veštičarstvo želeći da očuva kontinuitet drevnih tradicija često se koristi mnogim panteonima iz različitih vremena i kultura. Nasuprot raširenoj predstavi veštica koje piju krv, veliki broj današnjih veštica su vegetarijanke i na taj način izražavaju svoju privrženost prirodi i životinjama. Vika kao praksa se u poslednje vreme povezuje sa feminističkom i kvir teorijom kao i sa novim društvenim pokretima.

Većina veštica sledi dva etička pravila: 1) ne povredi nikoga i čini šta ti je volja, i 2) šta god poslao vratiće ti se trostruko. Ova dva pravila sprečavaju bacanje zlih, uništavajućih čini. Veštice koriste magiju unutar ritualnih krugova da izazovu potrebnu promenu u sebi samima ili svojim društvima, da opšte sa božanskim, da leče pojedince i zemlju, kao i da osete stanja екстаза|ekstaze kroz bajanje, muziku bubnjeva i ples. Veštičarstvo smatra život svakog pojedinca kao sveti dar i naglašava isprepletanost svih stvari, kako vidljivih tako i nevidljivih. Sticanje znanja o magijskoj upotrebi bilja je sastavni deo obuke svake veštice.

Dijaničku Viku (ili feminističku duhovnost), osniva Suzana Emes Budapest, veštica и lezbejka rođena 1940. u Mađarskoj. Posle propasti mađarskog ustanka 1956. godine beži u Ameriku, gde posle propalog braka osniva veštičji koven. Poštuje isključivo Boginju i ograničava svoje kovene na žene. Žene uključene u ovu tradiciju traže svoje korene u drevnom matrijarhatu. Dijanički koveni često pokušavaju da kroz ples, pesmu i sanjarenje ožive drevni ženski princip u sebi. Suzana je objavila udžbenik za veštičarenje Feministička knjiga svetla i senki 1976. godine. Putem dijaničke veštine, ona zasniva spiritualnu bazu za feministički aktivizam protiv patrijarhata, homofobije, rasizma i svih drugih oblika opresije. Takav rad nije bio najbolje primljen od strane većine gardnerijanskih sledbenika, kojima su dvojstvo polova i biološka plodnost bili ključni za ritualne radnje i verovanje.
[Vrh] Go down
 
Wicca
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Misterije :: Misterije :: Paranormalne pojave-
Forum(o)Bir: